Candidoza este boala care este determinată de specii de fungi (ciuperci) din familia Candida. Există peste 200 de specii cunoscute.
În mod obișnuit, Candida trăiește pe piele, sau în interiorul organismului uman, în cavitatea bucală, gât, intestine sau vagin. Aceasta devine patogenă în anumite situații, când se dezvoltă necontrolat sau pătrunde în sistemul circulator și ajunge la anumite organe, cum sunt: inima, plămânii sau creierul.
După NIH (National Institute of Health din Statele Unite), specia care cauzează cele mai multe tipuri de probleme este Candida albicans. De obicei, ea se poate găsi la nivelul tractului gastrointestinal sau genitourinar. Pe fondul unui sistem imunitar deficitar sau al altor factori de risc, poate duce la infecții fungice ușoare sau severe.
Unul din factorii declanșatori ai unei infecții fungice este utilizarea orală a antibioticelor și există foarte multe persoane care știu că, după administrarea unor antibiotice, fac candidoză.
Candidozele obișnuite răspund la tratamentele medicamentoase (antifungice) și pot avea unul/mai multe din simptomele de mai jos:
- Candidoza orală
- afte,
- pierderea gustului,
- dureri la înghițire și în timpul masticației.
- Candidoza vaginală
- prurit (mâncărimi) în zona intimă,
- disconfort la urinare și în timpul contactului sexual,
- arsuri și usturimi,
- înroșirea sau inflamarea labiilor,
- modificarea aspectului secreției vaginale
- apariția unui strat albicios, solzos în zonele afectate.
Jacques Martel ne spune: „Există mai multe tipuri de Candida. Cea mai frecventă formă la oameni, este Candida albicans. Deși poate apărea și la femei și la bărbați, de obicei se întâlnește în cazul femeilor. Candida este un cuvânt din limba latină care înseamnă albă. […] Această infecție are legătură cu angajamentul față de sine sau față de partenerul meu, referitor la sexualitate, la expresii și emoții neexprimate, provenite din conflicte personale anterioare. […] Candida poate decurge, de asemenea, din sentimentul de a fi fost înjosită. […]”
Câteva întrebări la care ne sfătuiește să ne răspundem sunt:
„Ce mă irită atât de tare? De unde provine frustrarea mea? Trăiesc cu impresia că îi las pe ceilalți să decidă asupra vieții mele? Trebuie să îmi asum riscul de a fi mai deschisă în fața celorlalți, mai ales în fața celor de sex opus, sau trebuie să rămân închisă în cochilia mea? De ce mă simt dată la o parte, simt că mă sacrific și nu-mi ocup locul cuvenit?” (mai multe detalii în ”Marele Dicționar al Bolilor și Afecțiunilor – Cauzele subtile ale îmbolnăvirii” - Jacques Martel)
Tratamentul homeopat se face cu Monilia Albicans Ch9 3gran/zi timp de 1 săptămână, apoi se continuă cu 3gran/zi Luni-Miercuri-Vineri până la dispariția simptomelor.
Se mai poate administra și Polygemma Intestine 3x2ml/zi timp de 1 lună. Dacă după o lună de tratament mai persistă anumite simptome, este necesar consultul medicului homeopat.
Pe lângă acest tratament general este necesară și consultația homeopată personalizată, în vederea identificării remediului constituțional adecvat, pentru susținerea procesului de vindecare și menținerea unei stări de sănătate pe timp îndelungat.
Pentru consult și tratament personalizat: Cabinet homeopatie dr. Radu Sărăndan - Tel.: 0744 366 157