Aronia mai este denumită și „arbustul minune”. Datorită conținutului crescut de antioxidanți, vitamine și minerale, se spune că poate proteja organismul de peste 100 de boli. Aronia conține cel mai mare nivel de antociani (pigmentul care le dă și culoarea neagră-purpurie) și de proantocianidine (super antioxidantul din plantă), comparativ cu alte alimente deja cunoscute. Conține de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele sau merișorul. Are un gust astringent, sucul poate fi utilizat și ca și tratament pentru paradontoză (se clătește gura de mai multe ori, apoi se înghite). Poate fi consumat ca atare, în formă proaspătă, sub formă de gemuri, sub formă de suc, sau uscat și apoi utilizat sub formă de pulbere pentru ceaiuri.
Am utilizat sucul de aronia în tratamentul pacienților cu diabet zaharat de tip II. Bineînțeles, împreună cu antidiabeticele orale și cu tratamentul homeopat. Combinația a dat rezultate foarte bune, în sensul că Hemoglobina glicozilată a revenit în parametri, la valori normale.
Hemoglobina glicozilată este unul dintre markerii cei mai importanți ai controlului glicemic la pacienții care au fost diagnosticați cu diabet. Hemoglobina glicozilată reprezintă o estimare retrospectivă a valorilor glicemice, independentă de ritmul circadian, dietă și alte fluctuații tranzitorii ale concentrației glucozei în sânge (adică ce valori a avut glicemia și care este evoluția pacientului în urma tratamentului).
Cantitatea administrată a fost de 2x30ml suc de Aronia pe o perioadă de 6 săptămâni. După această perioadă s-au observat scăderea și chiar revenirea la normal a hemoglobinei glicozilate. Pacienților li se recomandă continuarea administrării de suc de aronia 2x30ml pentru o perioadă îndelungată, deoarece, pe lângă efectul hipoglicemiant și antioxidant, aronia are foare multe beneficii.
Alte beneficii:
- Poate preveni cancerul
- Menține sănătatea tractului urinar
- Îmbunătățește sistemul imunitar
- Îmbunătățește vederea
- Susține funcțiile cognitive
- Este un ajutor pentru cei care doresc să piardă în greutate
- Poate regla tensiunea arterială
- Este un aliment excelent pentru diabetici
- Este un antibacterian puternic.
100 grame de fructe de aronia conțin:
- 271 kcal si 1135 kj
- 4 grame proteine
- 59 grame carbohidrați
- 2 grame grăsimi
- 6 miligrame mangan
- 74 micrograme de vitamina K
- 72 micrograme de acid folic
- 74 micrograme de acid folic
- Sub 0.1 grame sodiu
- Vitamina A (7% din DZR).
- Vitamina C (35% din Doza Zilnică Recomandată)
- Vitamina E (8% din DZR);
- Vitamina K (17% din DZR)
- Vitamina P
- Vitamina Q
- Magneziu (5% din DZR),
- Mangan (32% din DZR),
- Folati (6% din DZR),
- Potasiu (3% din DZR),
- Fier (8% din DZR),
- Calciu (5% din DZR),
- Zinc (5% din DZR)
Consumul regulat de aronia reglează glicemia, reduce riscul de apariție a cancerului, scade tensiunea și întărește sistemul imunitar.
Totuși, pot exista și efecte adverse:
- la persoanele cu calculi renali, se recomandă consumul cu moderație deoarece conține acid oxalic și poate produce calculi renali
- la persoanele cu diabet poate scădea glicemia și e necesar să consume sucul după masă și să urmărească simptomele, pentru a preveni hipoglicemiile, dacă apar.
În concluzie, pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic minim 30ml de suc de aronia.
Pentru consult și tratament personalizat: Cabinet homeopatie dr. Radu Sărăndan - Tel.: 0744 366 157