Notiunea de “coach” isi are originile in domeniul sportiv, insa, intamplator sau nu, cuvantul “coach” in limba engleza are si sensul de “trasura”, “autocar”, “vagon” – asadar un vehicul de transport care face legatura intre doua sau mai multe destinatii, in cadrul unui itinerariu.

La inceputul anilor ’70 , Timothy Gallwey a lansat un concept revolutionar pentru dezvoltarea excelentei personale si profesionale, pe care l-a numit „The Inner Game” (jocul interior).

Metoda conceputa de el a fost ulterior folosita cu rezultate exceptionale nu doar in sport (tenis, golf, ski etc), ci si in afaceri, sanatate si educatie.

Prin publicarea in 1974 a cartii sale „The Inner Game of Tennis”, Gallwey evidentiaza importanta componentei psihologice in realizarea performantei de varf, afirmand ca „adversarul din mintea noastra este mai puternic decat cel de pe teren”.

Altfel spus, in orice actiune intreprinsa de catre un individ, exista un „joc” exterior – jucat in cadrul unei arene exterioare si in care se depasesc obstacole externe pentru atingerea unui anumit obiectiv, precum si  un „ joc” interior care are loc in mintea jucatorului si care este jucat impotriva unor obstacole precum: frica, neincrederea, lipsa de concentrare, convingeri si credinte limitatoare, toate acestea blocand practic drumul individului catre realizarea intregului sau potential.

Mai ales dupa anii  90, coaching-ul – asa cum a fost el facut cunoscut si de catre Thomas Leonard (considerat de multi ca fiind si fondatorul coaching-ului ca profesie), Sir John Whitmore (autorul cartii “Coaching for performance”, 1992) dar si de multi altii, reprezinta cadrul in care coach-ul si coachee-ul  (clientul) creeaza si dezvolta un parteneriat  in cadrul caruia clientul nu numai ca isi identifica exact atat starea sa actuala  si starea dorita (obiectivele), ci si parcurge drumul realizarii obiectivelor fixate, coach-ul fiindu-i alaturi in cadrul acestei experiente, avand responsabilitatea de a crea “mediul” in care clientul sa isi poata identifica, utiliza, asimila toate resursele de care are nevoie pentru realizarea performantelor dorite.

Facand o analogie, putem spune ca rolul coach-ului poate fi similar unui mijloc de transport cu care se deplaseaza clientul, insa cel care stabileste destinatia (obiectivele), ruta (etapele intermediare), viteza (timpul alocat), gradul de confort (disponibilitatea de a iesi din zona de confort pentru a produce schimbarea) etc. este clientul insusi.

Cunoscut si sub denumirea de “coaching participativ”, acest tip de coaching pleaca de la premisa ca fiecare dintre noi, ca si  fiinte umane, detinem in interiorul nostru absolut toate resursele necesare pentru a atinge pe deplin nivelul de performanta si excelenta dorit, rolul coach-ului in acest caz fiind acela de a-l ghida pe client catre descoperirea propriului sau potential si a resurselor pentru realizarea acestui potential.

Prin „resurse” sunt denumite generic toate mijloacele pe care le putem utiliza pentru sustinerea unui anumit scop. Resursele pot fi, de exemplu, stari, ganduri, anumite posturi fiziologice, strategii, experiente, oameni, evenimente, etc.

Fiecare clipa a existentei noastre este definita si experimentata de noi, ca fiinte umane, prin „stari”.

O „stare” poate fi definita ca fiind totalitatea conditiilor fizice si neuronale (minte-corp-emotii) la un moment dat.

In momentele in care simtim, de exemplu, neincredere, descurajare, teama, etc, experimentam o stare lipsita de resurse, in timp ce in momentele in care simtim bucurie, optimism, incredere, curaj etc experimentam o stare plina de resurse.

In acest context, NLP-ul apare ca instrumentul perfect pe care coach-ul il poate utiliza in scopul obtinerii unor rezultate extrem de rapide, profunde si durabile in lucrul cu clientul.

Coaching-ul NLP reprezintă în acest moment modalitatea cea mai rapidă de a produce schimbarea de la o stare actuală lipsită de resurse, către o stare dorită, plină de resurse, în care potențialul uman se poate dezvolta neîngrădit de povara convingerilor limitatative.

Pe deplin conștient de credințele, valorile, obiectivele sale și armonizarea acestora cu mediul în care acesta trăiește și își deșfașoară activitatea, clientul reușește să adopte cele mai potrivite comportamente și strategii pentru atingerea performanței și excelenței în orice domeniu al vieții sale.

Astfel, coaching-ul  NLP este utilizat în cele mai diferite situații de viată sau de business, aria sa de acțiune fiind practic nelimitată, atât timp cât se urmărește realizarea performanței în domeniul ales.

Coaching-ul poate fi individual sau de grup, coaching „de viata” (life-coaching), business coaching, executive coaching, team coaching, parenting coaching, coaching de cariera, coaching de relatii, etc.

Ceea ce recomandă utilizarea coaching-ului NLP și creditează răspândirea sa atât de rapidă din ultimii ani, sunt performanțele realizate atât în coaching-ul de viață, cât și în cel de business, din ce în ce mai multe companii începând să implementeze programe de formare în coaching pentru managerii  lor, astfel încât aceștia să poata aplica coaching-ul în relațiile lor cu echipele pe care le conduc.

În acest mod, s-au constatat că indicatori precum ROI au crescut de pană la 600% față de un training obisnuit.

Dacă dorești să schimbi ceva în viața personală sau profesională programează-te la tel. 0744 366 157 sau office@vreaunlp.ro. Prima ședință de coaching are o reducere de 20%.

Succese maxime!