Septembrie-Octombrie e vremea când se coc merișoarele. E momentul când se pot achiziționa sau culege merișoare direct din natură, neprelucrate și fără adaos de zahăr. Se pot consuma sub formă de suc, gemuri, uscate, tincturi.
Eu fac tinctura de merișoare astfel: adaug 2 kg de merișoare într-un borcan de 4l și torn peste pălincă de 40-50gr, până la „buza” borcanului (nu adaug zahăr și nu pun la fermentat). Cam în 2-3 săptămâni sunt bune de consumat. Se poate consuma ca atare 2x10ml/zi, sau se pot amesteca cu tincturi de afine, coarne, mure, zmeură, aronia – preparate în același mod. Tincturile din fructe negre conțin foarte mulți antioxidanți, cele de fructe roșii „îmbunătățesc” calitățile sângelui.
Beneficiile merișoarelor
Merișorul are proprietăți antibacteriene și antifungice, este eficient împotriva infecțiilor vezicii urinare, anumitor afecțiuni ale pielii și ulcerelor gastrice; are și proprietăți hipoglicemiante, antioxidante.
Merișoarele conțin:
- quercetina - cel mai abundent polifenol antioxidant din merișoare, merișorul este una dintre principalele surse de quercetină
- miricetina - un alt polifenol antioxidant din merișoare, are o serie de efecte benefice asupra sănătății
- peonidina – este responsabilă pentru culoarea roșie a merișoarelor și pentru unele dintre efectele benefice asupra sănătății; merișorul reprezintă una dintre cele mai bogate surse de peonidină din dietă
- acidul ursolic - concentrat în coaja de merișoare, are un puternic efect antiinflamator
Merișoarele proaspete conțin aproximativ 90% apă, iar restul de 10% este cuprins de fibre și carbohidrați.
100 grame de merișoare crude conțin:
- Calorii: 46
- Proteine: 0.4 g
- Apă: 87%
- Carbohidrați: 12.2 g
- Fibre: 4.6 g
- Zahăr: 4 g
- Grăsimi: 0.1 g
Beneficii:
- cele mai cunoscute beneficii sunt proprietățile antiinflamatorii; potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Kuopio, Finlanda, s-a constatat ca aceste fructe conțin cantități mari de quercetină, care are proprietăți antiinflamatorii puternice (calmarea durerii provocate de artrită)
- consumul zilnic de merișoare ne protejează de infecția cu bacterii patogene, precum E. coli, Helicobacter pylori, Streptococcus mutans
- prin conținutul ridicat în calciu, întăresc sistemul osos și reduc riscul de apariției osteoporozei
- efect hipoglicemiant, la pacienții cu diabet zaharat
- prevenirea anemiei, prin conținutul crescut de fier
- prevenirea răcelilor, prin conținutul crescut de vitamina C
- protecția gingiilor, prevenția paradontozei (suc de aronia combinat cu suc de merișoare – gargară)
- îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, prin scăderea HDL (colesterol rău)
- îmbunătățesc memoria și funcția neurologică
- prevenirea infecțiilor urinare, cistitelor sau adjuvant în tratamentul acestora
Consumul zilnic de merișoare, tinctură de merișoare, smoothie, merișoare uscate, sos de merișoare, aduce un plus de sănătate organismului și poate preveni diverse boli.
Pentru consult și tratament personalizat: Cabinet homeopatie dr. Radu Sărăndan - Tel.: 0744 366 157