HOMEOPATIA – o alternativă importantă în tratamentul bolilor acute și cronice


     Deoarece nu se poate prezenta în câteva cuvinte totul despre o metodă de vindecare care și-a păstrat continuitatea de mai bine de 200 de ani, am încercat să surprind unele aspecte mai importante, ținând seama de cei care au în primul rând nevoie de ea: pacienţii.


     Ce este homeopatia?

     Homeopatia este arta de a vindeca bazată pe legea similitudinii descoperită de Samuel Hahnemann cu mai bine de 200 de ani în urmă. Aceasta lege: ”Similia Simillibus Curantur” înseamnă că remediile care produc anumite simptome vindecă bolile cu simptome similare (altfel spus boala artificială produsă de remediu trebuie să semene cât mai mult posibil cu boala naturală a pacientului).


     Ce este medicamentul/remediul homeopat?

     Remediile sunt preparate din plante, minerale, metale, veninuri [serpi], produse din secreția glandelor unor animale [sepia, moschus, etc.] sau chiar din întreg corpul insectei [albină, paianjeni]. În prezent, există mai bine de 4000 de remedii homeopatice.
Medicamentele homeopate sunt preparate pe baza unor legi foarte clare, respectându-se normele legale de preparare a oricărui tip de medicament.

     Scopul administrării remediului este de a stimula imunitatea organismului astfel încât organismul, prin forțele proprii să învingă boala care este prezentă.


     Cine beneficiază de tratamentul homeopat?

     Homeopatia se adresează tuturor categoriilor de vârsta, de la copilul mic până la vârstnici.
Chiar dacă copiii răspund mult mai repede tratamentului homeopat, rezultatele obținute fiind foarte bune, și bolnavii vârstnicii care efectuează diferite tratamente pentru o boală cronică pot opta pentru acest tip de tratament.


     Ce tratează?

     Cu ajutorul homeopatiei putem trata în principiu aproape orice boală, atât în stadiul acut cât și în stadiul cronic.
În cazul bolilor acute, amigdalite, alergiile la diferite produse alimentare și din mediul înconjurator, cistite, diaree, rino-faringite, otite, traheite, tromboflebite, urticarie, administrarea corectă și la timp a tratamentului homeopat permite vindecarea în scurt timp.


     În cazul bolilor cronice cum ar fi: astmul bronșic, hipertensiunea arterială, poliartrita reumatoidă, administrarea remediilor homeopate permite de cele mai multe ori reducerea dozelor de medicamente administrate în mod obișnuit pentru aceste afecțiuni.

     Conjunctivitele, dismenoreea, acneea, ulcerele varicoase, sindroamele migrenoase, microlitiaza biliara și renală, lombalgiile, hipertrofia de prostată, terenul atopic-alergic, ulcerul gastric, pot beneficia de asemenea de tratament homeopat.

     Pentru ca rezultatele tratamentului să fie bune trebuie să existe o bună colaborare între medic si pacient; de exemplu în cazul unei boli acute la copil, unde există o bună vitalitate, acesta, uneori poate fi consultat zilnic pentru ca, în functie de modul de evoluție a simptomelor, tratamentul se poate modifica.


     De ce să alegem homeopatia ca metodă de tratament?

     În primul rând, homeopatia este o metodă naturală de vindecare, care nu are efecte adverse și nu creează dependență.
Medicamentele homeopate sunt mai ieftine, deci ușor de achiziționat. Medicamentele homeopate sunt ușor de administrat chiar și la copilul mic, modul lor de prezentare sub formă de granule de lactoza având gust dulce, nu creează dificultați în administrare.

    În anumite cazuri când coexistă mai multe boli la același pacient, anumite medicamente pot fi contraindicate; în aceste cazuri remediile homeopate pot constitui o alternativă.


     În încheiere, paragraful 1 din Organon (S.Hahnemann):

     ”Singura şi cea mai înalta misiune a medicului este de a vindeca, cu alte cuvinte de a restaura starea de sănătate a bolnavului”.


     Pentru tratamente personalizate și consultații online am rugămintea să mă contactați la tel.: 0744366157

     Dr. Radu Sărăndan - medic homeopat