Azi vreau să stăm de vorbă. Despre modul cum te simți… sau despre stările pe care le ai.
Starea în care ești te poate ajuta să obții rezultate maxime. Două persoane care au aproximativ aceleași informații/cunoștințe/deprinderi participă la un concurs. Cine credeți că va câștiga concursul? Persoana care este într-o stare de bine, se simte confortabil și e plină de încredere sau cea care este agitată, stresată?
Tu în ce stare ești? – Te invit la un mic exercițiu, stai puțin cu tine și gândește-te timp de 24 de ore în ce stare ești mai frecvent?
În NLP aceasta poarta denumirea de Basic State. Este o stare în care ești în cea mai mare parte a timpului.
Ești într-o stare constructivă, de bine, care te susține să îți îndeplinești obiectivele și să îți atingi visele?
sau…
Stuck State – sau starea de blocaj.
Cum poți recunoaște o stare de blocaj?
Persoana aflată într-o stare de blocaj adoptă aceeași postură, vorbește despre un subiect folosind aceleași cuvinte, se comportă ca și cum ai da de fiecare dată drumul unei melodii repetându-se la nesfârșit; persoana respectivă nici măcar nu realizează.
Îți amintești și tu de o situație când erai în stuck state?
Dacă ai ieșit de acolo, cum ai procedat?
Dacă ești frecvent într-o stare de tristețe/nostalgie aceasta poate avea un efect negativ asupra activităților tale.
De fiecare dată când ești într-o stare ,,negativă” fă ceva. Cel mai simplu lucru pe care poți să îl faci este să-ți modifici poziția corpului. Ridică-te de pe fotoliu sau de pe canapea și fă câteva mișcări, câteva genuflexiuni. Ei, cum te simți acum?
O modalitate simplă de a te pune într-o stare de bine este să citești o glumă, un banc sau să te uiți la un filmuleț amuzant.
Ieșirea dintr-o stare poartă numele de Break State.
Cu ajutorul Programării Neuro-Lingvistice poți construi stările dorite pentru un anumit context. Procesul poartă denumirea de ancorare și un exmplu de tehnică NLP este exercițiul Cercul excelenței.
Caută să fii în cele mai bune stări ale tale!