
TRAINER: DR. RADU SĂRĂNDAN, MASTER TRAINER NLP, MASTER COACH
Mă numesc Radu Sărăndan, de profesie medic. Practic în continuare medicina homeopată și totodată, sub îndrumarea mea se formează oameni în domeniul Programării Neuro-Lingvistice [pe scurt NLP].
Am aflat de NLP în 2006, când treceam printr-o perioadă de mari schimbări interioare. Parcă tot ce știam nu se mai potrivea cu ceea ce se întâmpla în jurul meu. Lucrurile nu mergeau prea bine, situația nu era roz deloc.
Și am început să caut ceva care să mă ajute să trec peste problemele pe care le aveam. Așa am început cursul de NLP Practitioner. Acolo am învățat ceva extraordinar. Am învățat să înțeleg ce se întâmplă în mintea mea și mai ales cum pot să lucrez cu subconștientul meu, în așa fel încât să pot face schimbările pe care mi le doream.
Atunci, văzând cât de mult am reușit să-mi schimb viața în bine, am hotărât să prezint aceste tehnici și altora, pentru că doream să-i învăț cum pot să realizeze și ei schimbările dorite. Așa am ajuns Master Trainer NLP, cel mai înalt nivel de recunoaștere a performanțelor în domeniul NLP, certificat de ARONLP [Asociația Română de NLP], EANLP [Asociația Europeană de NLP] și IANLP [Asociația Internațională de NLP] și Fellow Member Trainer IANLP (FMT IANLP).
Acum, după o experiență de peste 4.000 de ore de formare și peste 900 de ore de coaching, văzând transformările pe care le au participanții la cursuri și clienții din ședințele de coaching, mi-am dat seama că am făcut una dintre cele mai bune alegeri din viața mea.
-
1
Este o alegere pe care, dacă TU IEI DECIZIA să o urmezi, vei putea SĂ-ȚI ÎMPLINEȘTI VISUL tău;
-
2
Pentru mulți dintre noi stadiul de NLP Coach VINE ÎN MOD FIRESC după stadiile de Practitioner și Master Practitioner;
-
3
Pentru că la un moment dat simți SĂ OFERI înapoi ajutorul primit, iar statutul de Coach NLP îți oferă posibilitatea să fii de folos altora, având la îndemână o teorie și o înțelepciune cu foarte multe resurse;
-
4
Pentru că DEZVOLTAREA DE SINE se extinde dincolo de a gravita în jurul maestrului, până acolo unde TU DEVII MAESTRUL ALTORA;
-
5
Pentru că întâlnirea cu persoane interesate de aceleași lucruri ca și tine îți multiplică posibilitățile de A GĂSI ȘI A APLICA CELE MAI BUNE STRATEGII;
-
6
Pentru că acest curs este certificat IANLP (Asociația Internațională de NLP);
-
7
Pentru că autenticitatea, explorarea, curiozitatea, seriozitatea, profesionalismul și excelența sunt valori ale Vreau NLP! România;
-
8
Pentru că echipa Vreau NLP! România te va însoți pe tot parcursul trainingului și îți va oferi cel mai bun suport;
-
9
Pentru că deja suntem în această comunitate peste 2.000 de cursanți și absolvenți NLP;
-
10
Pentru că Dr. Radu Sărăndan și-a dedicat ultimii 10 ani cercetării, explorării și perfectării tehnicilor NLP, având experiența și abilitățile necesare unui trainer care formează, nu doar informează și care este aproape de studenții lui în procesul devenirii lor.
Suntem convinși că, pentru majoritatea celor avansați în tehnica Coachingului NLP nu produc nicio mirare următoarele afirmații:
- Pentru a îmbunătăți calitatea ta ca și ghid, este necesar să ne întoarcem la fundamentele NLP-ului, începând cu Premisele NLP, dar dintr-o altă perspectivă: cea a coachului care și-a asumat conștient acest rol și este capabil să fie independent în procesul de transformare al exploratorului.
- La nivelul de Coach NLP vezi starea de Master NLP ca pe o experiență de tranzitie către integrarea și descoperirea coachului tău interior.
- Ca și Coach NLP trăiești aliniat experiența întâlnirii unei alte Hărți Mentale. ALINIAT! Și nu sunt doar vorbe!
- Dificultățile pe care le întâlneai la nivel de Master NLP acum au posibilitatea să își găsească noi soluții.
- Devii Coach NLP nu doar pe hârtie, ci poți să explorezi amplificat libertatea Visătorului, pragmatismul Realistului și spiritul de observație al Criticului din Tehnica Walt Disney.
- Participi la un program educațional serios, de formare adaptată unor standarde stricte în domeniul profesional al coachingului cu NLP, pe care IANLP le impune prin curricula cursului și prin necesitatea de cercetare în NLP și în lucrul cu sinele, precum și prin cerințele de documentare și arhivare, cu conștiinciozitate, a muncii viitorului coach în vederea acreditării.
- Cursul la care urmează să te înscrii îndeplinește următoarele cerințe IANLP:
CERINȚE PENTRU CERTIFICARE
Titulatura “Coach IANLP” este obținută de profesioniști în coaching cu mai mulți ani de practică de succes, bazată pe cunoașterea diferitelor metode și modalități de abordare a coachingului la un nivel de înaltă expertiză.
În plus față de înțelegerea aprofundată a noțiunilor de bază din NLP (dobândite în urma trainingurilor), aceștia sunt de asemenea formați în metodele coachingului și a psihologiei umaniste.
Ca rezultat, au o arie vastă de cunoștințe experimentale (empirice) și abilități la dispoziția lor, pe care le pot implica atunci când facilitează procese de schimbare în rândul indivizilor, echipelor și organizațiilor.
- Certificările “Coach IANLP” pot fi eliberate de orice FMT IANLP, către persoanele certificate IANLP Master Practitioner care îndeplinesc următoarele cerințe:
Documentația trainingului de coaching
În plus față de certificarea la nivel de NLP Master IANLP, un total de cel puțin 220 de ore de activități educaționale trebuie să fie susținute cu documente, din care cel puțin 130 de ore trebuie să reprezinte traininguri live și 90 de ore să reprezinte studiu individual.
Training live
Cerințele de training live pot fi îndeplinite în mai multe moduri
a) prin participarea la un training susținut de un FMT IANLP
b) prin participarea la un training avansat de NLP coaching susținut de un FMT IANLP și participarea documentată la alte traininguri adiționale, organizate de alte instituții.
c) Evaluarea de echivalență (echivalare): Dacă toate trainingurile live au fost finalizate la una sau mai multe terțe instituții, FMTul IANLP evaluează dacă training(urile) îndeplinesc condițiile necesare certificării.
Durata trainingului
Un minimum de 130 de ore sau 18 zile de traininguri live în coaching sunt necesare, după cum urmează:
a) training în NLP coaching avansat de cel puțin 65 de ore care să fie încheiate în nu mai puțin de 9 zile, predate de un FMT IANLP, și/sau un profesor trainer cu certificare și abilități echivalente;
b) 6 ore sau cel puțin o zi întreagă de training în definirea rolului și problematicii de functia rolului, și problematici legate de cadrul de lucru al procesului de coaching;
c) 59 de ore care să fie finalizate în nu mai puțin de 8 zile de training în metode adiționale de coaching sau metode ale psihologiei umaniste (cerințele minime și competența în metode sunt detaliate mai jos);
Toate activitățile educaționale (100%) trebuie să fie documentate în scris.
Cerințe referitoare la conținutul trainingului
Trainingurile în coaching trebuie să aibă următorul conținut:
a) Identitatea profesională a coach-ului: definiția rolului și a funcției, înțelegerea naturii umane, etică, integritate, model de lucru sistemic-constructivist;
b) Condițiile cadrului de lucru în procesul de coaching:
- Managementul contactului cu clientul;
- Clarificarea mandatului de coaching (aici mandat este folosit cu sensul de persoană căreia i se oferă autoritate);
- Oferta de coaching;
- Capcanele recomandărilor de coaching (agenda/obiectivele ascunse și relațiile ascunse);
- Definirea problemei;
- Viziune multidimensională a recomandărilor de coaching (entitate contractantă, susținător financiar [finanțator], coach, client);
- Stabilirea contextului potrivit pentru procesul de coaching;
- Stabilirea și urmărirea obiectivelor de coaching bazate pe valori și motivații;
- Stabilirea unei atmosfere de coaching facilitatoare emoțional (timp, loc).
c) Competențe în metode: Candidații în curs de acreditare în coaching trebuie să documenteze competențe în cel puțin 5 metode diferite de coaching sau metode ale psihologiei umanistice. Următoarele sunt exemple de metode acceptabile:
- Metode NLP complexe, avansate;
- Interacțiune centrată pe o temă;
- Analiză tranzacțională;
- Consiliere centrată pe client;
- Psihoterapie orientată spre corp/trup;
- Dinamica de grup;
- Terapie provocativă;
- Terapia sistemelor;
- Terapii constructiviste;
- Terapie Gestalt;
- Hipnoterapie;
- Terapie comportamentală;
- Mediere;
- Lucru cu sisteme de constelații familiale;
- Comunicarea non-violentă
- Coaching de echipă;
- Managementul conflictelor;
- alte metode de coaching.
ACTIVITĂȚI INDEPENDENTE DE ÎNVĂȚARE
a) 20 de ore de sesiuni de coaching profesionist cu indivizi și/sau echipe;
b) 15 ore de supervizare cu cel mult de 3 supervizori profesioniști/certificați diferiți;
c) 30 de ore de coaching individual, orientat pe dezvoltare personală, supervizat profesionist, cu focus pe probleme individuale și care constă în:
- cel puțin 15 ore de coaching cu NLP;
- sesiuni de coaching individuale bazate pe trei alte metode, cel puțin 5 ore fiecare, dintre care una trebuie să fie o metodă orientată spre corp/trup;
- trebuie predată o reflecție scrisă, cu focus pe insight-uri personale și profesionale obținute în urma acestor experiențe de coaching
d) La finalizarea NLP Coach IANLP se solicită o participare continuă în activități specifice NLP (grupuri de colegi / lucru, intervizare, implicarea în activități organizatorice NLP, etc.);
e) Proiectul final (cel puțin 25 de ore):
- Conținut.
Proiectul final se bazează pe următoarele trei arii de interes:
- Profilul personal de coach;
- Prezentare individuală asupra noțiunii de coaching și a conceptului de asigurarea calității;
- Trei documentări elaborate de caz (scris, sau documentat video).
- Anvergura proiectului
Documentația proiectului scris constă în următoarele (minim 30 pagini):
- Pagină de titlu;
- Cuprins;
- Profilul personal de coach, inclusiv declarații de misiune și motivație;
- 1-2 pagini A4 (prezentare personală asupra coachingului și a conceptului de managementul calității);
- Trei prezentări detaliate de caz, cel puțin 15 pagini în total;
- Auto-evaluare a învățării și reflecție individuală.
- FMTul IANLP certificat pune la dispoziție detalii și feed-back scris, alături de decizia finală asupra îndeplinirii sau ne-îndeplinirii cerințelor care conduc către certificare. FMTul IANLP certificat detaliază propriile sale cerințe pentru proiectul final într-o declarație scrisă și face cunoscute aceste cerințe posibililor cursanți înainte de admiterea acestora la procesul de certificare.
Cerințe pentru Certificare și Admitere
FMTul IANLP care certifică, examinează și documentează îndeplinirea următoarelor cerințe:
- Adecvarea personală a candidatului;
- Documente care susțin îndeplinirea tuturor cerințelor individuale;
- Codul de etică IANLP semnat;
- Certificări anterioare NLP Practitioner IANLP și NLP Master IANLP (pentru echivalarea certificărilor NLP Practitioner și NLP Master Practitioner eliberate de alte instituții decât IANLP, avem rugămintea să o contactați pe colega noastră Andra Albotă, prin e-mail sau telefon: andra.albota@vreaunlp.ro, 0747 028 534);
- Între admiterea la trainingul de NLP Practitioner și certificarea de Coach IANLP trebuie să fi trecut o perioadă de cel puțin 2,5 ani (30 de luni). În cazuri excepționale, calificările obținute înainte de începutul trainingului de NLP Practitioner pot fi luate în considerare pentru îndeplinirea criteriului. Solicitările de creditare bazate pe munca anterioară trebuie să includă documentație pertinentă ce trebuie depusă la și aprobată de FMTul IANLP;
- Beneficiarii certificării trebuie să aibă cel puțin 25 de ani împliniți;
- Cel puțin 8 ani de experiență generală în muncă trebuie să poată fi susținuți cu documente
Odată ce toate aceste criterii au fost îndeplinite, FMTul IANLP poate să emită certificarea de “Coach IANLP”.
Documentație și depozitarea/arhivarea documentelor
Completarea cerințelor va fi înregistrată digital și include toate documentele pertinente. FMTul IANLP care certifică, arhivează aceste documente pentru o perioadă minimă de 5 ani. IANLP își rezervă dreptul de a inspecta orice parte sau toate părțile documentației în această perioadă de timp […]
Astfel, vei învăța să:
- Îți definești identitatea profesională: definiția rolului și a funcției, înțelegerea naturii umane, etică, integritate, model de lucru sistemic-constructivist;
- Vei cunoaște și vei asigura condițiile cadrului de lucru în procesul de coaching: managementul contactului, oferta de coaching, capcanele recomandărilor de coaching (agenda/obiectivele ascunse și relațiile ascunse), definirea problemei și a obiectivelor de coaching și urmărirea îndeplinirii acestora pe baza valorilor și a motivațiilor, stabilirea contextului potrivit pentru procesul de coaching și a unei atmosfere de coaching facilitatoare emoțional (timp, loc); Astfel, conții insecuritatea celuilalt fără să te pierzi sau să te abați de la valorile care sprijină soluționarea (incluzând aici răbdarea și așteptarea);
- Înțelegi cum anume se realizează schimbarea psihică;
- Te menții aliniat într-un echilibru interior chiar și în perioadele de puternice încercări emoționale ale tale și ale Exploratorului;
- Utilizezi eficient un set de tehnici NLP;
- Creezi tehnici noi raportându-te în permanență la principiile și conceptele NLP;
- Vei ști că tu ești coach și că este timpul să faci ceea ce ai simțit de mult să faci: AJUTĂ, ÎNSOȚEȘTE ȘI FACILITEAZĂ transformarea celorlalți, pentru că de acum, poți face asta!
Descrierea cursului de NLP COACH
- Cursul pentru certificarea nivelului de Coach NLP este împărțit în 7 module.
- La fiecare modul se va prezenta un caz practic și se va discuta tipul de intervenție
- Learning by doing caracterizează acest curs interactiv de pregătire, în vederea obținerii certificării de coach.
- Intâlniri lunare, pentru dezvoltarea abilităților necesare: 6 întâlniri de lucru cu prezență obligatorie, a câte 4 ore fiecare (un total de 24 de ore, incluse în cele 130 de ore de training obligatoriu)
- La fiecare modul cursantul prezintă o ședință de coaching participanților – vorbește 10 minute despre ce a fost important și revelator în acea ședință.
- Eseuri temă la fiecare modul, cu un de minim 5-10 pagini, în funcție de tema propusă de trainer

MODUL 1 - STABILIEREA RAPORTULUI CU CLIENTUL
OBIECTIV: Stabilirea unei relații profesioniste și de încredere cu clientul, colectarea informațiilor relevante, orientarea spre schimbare.
- Prima ședință de coaching;
- Stabilirea stării de bază (base line) / a stării actuale a clientului. Pot fi folosite fișe de lucru (de ex., fiecare să realizeze în 15 rânduri o scurtă compunere despre cine este el/ea), exerciții etc;
- Cadrul obiectivului. Stabilirea scopului întâlnirii. Definirea obiectivelor de coaching, atât ale clientului cât și ale coachului;
- Exercițiu de re-cunoaștere a stării actuale a clientului;
- Discutarea deprinderilor necesare practicării coachingului cu NLP (stabilirea raportului, ascultarea activă, backtraking - sumarizarea, parafrazarea, încurajările minimale);
- Care sunt competențele unui coach?

MODULUL 2 - CREAREA CONTEXTULUI DE SCHIMBARE ȘI A CADRULUI DE FEEDBACK
OBIECTIV: Crearea unui climat de încredere potrivit astfel încât clientul să înțeleagă care sunt obiectivele personale și cum pot fi atinse.
- Ce este schimbarea și cum pot să o induc și susțin în timpul ședinței de coaching?
- De ce este importantă crearea unui context al schimbării?
- Cum creez un context al schimbării potrivit clientului?
- Ce este cadrul feedback-ului?
- Cum dau feedback?
- SA---------->SD. Starea actulă și drumul spre Starea dorită;
- Ecologia schimbării.

MODULUL 3 - MANAGEMENT COMPORTAMENTAL ȘI EMOȚIONAL
(relații de cuplu, de prietenie, colegiale, familiale, etc)
OBIECTIV: Identificarea problemei clientului. Aplicarea tehnicilor NLP orientate pe rezolvarea problemelor. Identificarea semnalelor de congruență/incongruență. Rezistența clientului.
- Ce tehnici de NLP pot aplica?
- Cum utilizez tehnicile de NLP învățate, pentru a soluționa problemele clientului;
- De ce este importantă identificarea semnalelor de congruență/incongruență;
- De ce apare rezistența la schimbare și cum o depășesc;
- Ce este rezistența clientului și cum pot să o rezolv;
- Management-ul situațiilor apărute în timpul ședințelor de coaching.

MODULUL 4 - ARTA ÎNTREBĂRILOR ȘI A TĂCERII
OPTIMIZARE, PERFORMANȚĂ, EXCELENȚĂ
OBIECTIV: Utilizarea întrebărilor potrivite. Întrebările și intervalele de tăcere sunt importante pentru a găsi soluții la situațiile apărute în timpul ședinței de coaching.
- Modelul Clean Language
- Care sunt întrebările potrivite?
- Cum folosesc intervalele de tăcere?
- Reframing;
- Succesul are o structură;
- Calibrarea și raportul - primul pas spre succes

MODULUL 5 și MODULUL 6 - MODELE DE LIMBAJ
OBIECTIV: Utilizarea eficientă a modelelor de limbaj pentru a obține cele mai bune rezultate. Cum folosesc limbajul eficient, astfel încât să modific harta clientului?
- Adecvarea limbajului la harta mentală a clientului;
- Modelul Meta;
- Sleight of Mouth;
- Modelul Milton - Tehnici de limbaj hipnotic și inducere transă la diferite nivele de profunzime;
- Meta întrebări - Modelul de coaching al lui Michael Hall.

MODULUL 7 - EXAMEN
OBIECTIV: Demonstrarea dobândirii cunoștințelor, abilităților și competențelor și a adaptării profilului personal la rolul asumat de coach.
Proiectul final se bazează pe următoarele trei arii de interes:
1. Profilul personal de coach
2. Prezentare individuală asupra noțiunii de coaching și a conceptului de asigurare a calității
3. Trei documentări elaborate de caz (scris, sau documentat video)
CARE ESTE INVESTIȚIA ÎN FORMAREA TA?
Costul pe care îl presupune formarea în vederea obținerii certificării de coach IANLP, este de 160 de euro / modul, sau echivalentul în lei.
Pentru plata integral, în avans a tuturor celor 7 module, beneficiezi de o reducere de 10% din prețul total.
Pentru informații ne puteți contacta prin e-mail: office@vreaunlp.ro sau telefonic: 0744 366 157
Această structură este orientativă și poate fi modificată de trainer în funcție de nevoile grupului.